Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan Dobroslavić u Banjoj Luci predsjedao Radnom skupinom Europskog odbora regija za zapadni Balkan

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je Radnom skupinom Europskog odbora regija za zapadni Balkan na sastanku u Banja Luci. Teme sastanka bile su: “Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u pripremi za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, te ‘’Dobro upravljanje lokalnih i regionalnih vlasti”.

U svom izlaganju župan Dobroslavić rekao je da su svim zemljama zapadnog Balkana vrata za članstvo u EU otvorena, ali moraju ispuniti sve kriterije za članstvo.

‘’Nije moguće biti u klubu, a ne poštovati klupska pravila. Kriterije za članstvo BiH može ispuniti, primjer za to je Hrvatska, a članstvo bi bilo na iznimnu korist svim njenim građanima. Bosna i Hercegovina mora provesti presude Ustavnog suda i Europskog suda, osigurati konstitutivnost naroda i pravo svih građana da budu birani u tijela vlasti te izmijeniti izborni zakon’’, naglasio je župan Dobroslavić.

Uz članove Radne skupine Europskog odbora regija za zapadni Balkan, sastanku su prisustvovali ministar u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić koji je bio i domaćin ovog sastanka, te predstavnici Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH te dužnosnici iz BiH općina, gradova i županija/kantona te studenti Fakulteta političkih znanosti.

Europski odbor regija ima statutarnu ulogu u politici proširenja EU-a putem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uspostavljaju Zajednički savjetodavni odbori za promicanje dijaloga i suradnje između lokalnih i regionalnih vlasti u EU-u i zemljama proširenja te za njihovu podršku na njihovu putu u EU. Za zemlje koje još nemaju Zajednički savjetodavni odbor, Odbor regija je osnovao Radne skupine poput ove za Zapadni Balkan. Osim toga, Odbor regija redovito odgovara na svaki od paketa proširenja Europske komisije vlastitim političkim dokumentom – Mišljenjem Odbora regija.