Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao u radu 9. Foruma EU strategije za jadransko-jonsku regiju

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu 9. Foruma EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) pod predsjedanjem Republike Hrvatske. Događanje u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i  fondova EU RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH okupilo je sudionike iz deset zemalja članica EUSAIR-a (Italija, San Marino, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Grčka i Albanija) u Šibeniku.

U funkciji predsjednika udruge Jadransko-jonska euroregija župan Dobroslavić otvorio je 6. Jadransko-jonski forum organizacija mladih kao jednu od konferencija u sklopu ovog događanja. U svom govoru naglasio je važnost podršci sudjelovanja mladih i važnosti njihovog angažmana na svim razinama u pomoći ispunjavanju kriterija državama kandidatkinjama u eurointegracijskom procesu za članstvo u EU. Također govorio je o europskim vrijednostima i ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu proširenju EU-a. Naglasio je da za proširenje danas postoji jasna podrška Europske unije posebno izražena kroz nedavno odobrenih šest milijardi eura u Vijeću EU-a zemljama zapadnog Balkana namjenjenih njihovim reformama.

Republika Hrvatska ovim trodnevnim događanjem završava jednogodišnje predsjedanje EUSAIR-om te je na ceremoniji izvršena primopredaja predsjedništva Republici Grčkoj. Primopredaju Grčkim kolegama izvršio je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman. Na službenom otvaranju 9. EUSAIR Foruma sudionicima su se obratili također; gradonačelnik Šibenika Željko Burić, župan Šibenske županije Marko Jelić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU RH Šime Erlić, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira te glavni tajnik Stalnog predstavništva tajništva Jadransko-jonske inicijative Giovanni Castellaneta.

Osim političkih struktura na svim razinama ovo događanje okupilo je na međunarodnim sastancima sveučilišta, istraživačke institucije, razvojne organizacije kao i poduzeća iz država članica EUSAIR-a. EUSAIR kao jedna od četiri makro-regionalne strategije Europske unije zamišljena je za rješavanje izazova koji prevazilaze mogućnosti jedne države u regiji a istovremeno nisu izazovi koji pogađaju sve članice EU-a. Također u te strategije uključene su i države koje nisu članice EU ali gravitiraju određenoj regiji. Tako danas postoje makro-regionalne strategije za područje Baltičkog mora, za dunavsku regiju, za jadransko-jonsku regiju i za alpsku regiju, dok se vodi rasprava o mogućoj uspostavi i makroregionalne strategije EU-a za Mediteran.