Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan Dobroslavić na proslavi 20. obljetnice Sveučilišta u Dubrovniku

Župan Nikola Dobroslavić za zamjenikom Joškom Cebalom te pročelnicom Jelenom Dadić Račić sudjelovao je u proslavi 20. obljetnice Sveučilišta u Dubrovniku.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici visokoobrazovnih institucija, predstavnici ministarstava i lokalne vlasti, dionici iz kulturnog i gospodarskog života, te brojni zaposlenici i studenti Sveučilišta u Dubrovniku.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je dubrovačkom sveučilištu ovu važnu obljetnicu naglasivši vrijednu tradiciju visokog obrazovanja.

‘Dubrovnik zasluženo ima svoje sveučilište. Zasluženo zbog svoje znanstvene tradicije koju nasljeduje od svojih velikana kakvi su bili Benedikt Kotruljević, Nikola Sagroević; znanstvenog diva Ruđera Boškovića-isusovca školovana u učilištu Collegium Rhagusinum, kome smo se nedavno još jednom odužili imneujući našu Zračnu luku njegovim imenom. Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište zbog svog zemljopisnog, ali i geopolitičkog položaja i značaja-jer je čuvar hrvatske znanosti i državnosti na krajnjem jugu Lijepe Naše’, poručio je, između ostaloga, župan Dobroslavić.

Okupljene su pozdravili i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković,  savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, predsjednik Rektorskog zbora profesor Dragan Ljutić i predsjednica Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Antonela Đuraš.  Istaknuli su značaj Sveučilišta u Dubrovniku, postignuća u posljednja dva desetljeća rada te brojne suradnje na projektima od kojih je posebno značajan Studentski dom.

-Danas se potrebno sjetiti svih onih koji su od prvih dana Sveučilišta u Dubrovniku marljivo skupljali i prenosili svoje znanje mlađima, odgajajući tako nove znanstvenike, nastavnike i stručnjake, izgrađujući bolje, naprednije i humanije društvo. Time su lokalnoj zajednici ali i Hrvatskoj stvorili neprocjenjivo bogatstvo. Zahvaljujući njima, Sveučilište u Dubrovniku danas obrazuje studente iz svih znanstvenih i umjetničkih područja, a osim prijediplomskih i diplomskih, na Sveučilištu se izvode i doktorski studiji.- naglasio je rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nikša Burum i dodao kako je na Sveučilištu u posljednjih 20 godina diplomiralo 6 200 studenata,  dok danas Sveučilište ima više od 260 zaposlenika od čega je 120 doktora znanosti.

Prigodom obilježavanja dvadesete obljetnice rada, uručena su i posebna priznanja Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je primio državni tajnik Ivica Šušak, Dubrovačko- neretvanskoj županiji koje je primio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, Gradu Dubrovniku koje je primio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, Međunarodnoj udruzi pomorskih učilišta (IAMU) koje je primio pročelnik Pomorskog odjela docent Srđan Vujičić u ime Međunarodne udruge pomorskih učilišta, Kompaniji Seapeak Maritime (Glasgow) Limited koje je primio dugogodišnji zaposlenik Seapeak kompanije, zapovjednika na LNG brodovima, kapetan Nikola Zečević, Udruzi Stonski školjkari Ston koje je primila predsjednicu Udruge Mariju Radić, doktoru znanosti Zdravku Kedžu i Hrvatskom telekomu koje je primila stručnjakinju za upravljanje ponudama Nikolinu Pejović.

Uručeno je i počasno priznanje professor emeritus umirovljenom profesoru Odjela za elektrotehniku i računarstvo Vedranu Batošu.

Za najbolja studentska znanstvena, stručna ili umjetnička ostvarenje uručene su Rektorove nagrade studentici diplomskog studija Pomorstvo Antoneli Đuraš, studentu diplomskog studija Primijenjeno/poslovno računarstvo Martinu Kuzmanu, studentici diplomskog studija Mediji Ivani Hladilo, studentici diplomskog studija Odnosi s javnostima Leonardi Tikvici, studentu diplomskog studija Odnosi s javnostima Mauru Jermanu i doktorandima na poslijediplomskom doktorskom studiju Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju Dorotei Markasović i Matiji Fortuni.