Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Katalonska ministrica Serret na sastanku u palači Ranjina

Katalonska ministrica vanjskih poslova i EU Meritxell Serret sastala se danas u palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem.

Razgovaralo se o bilateralnim temama međunarodne suradnje Dubrovačko-neretvanske županije i Katalonije te o inicijativi primorskih regija iz Hrvatske, Španjolske, Francuske i Italije koje od Europske unije traže osnivanje Strategije EU za Sredozemlje kao političkog okvira za suradnju zemalja s izlazom na Sredozemno more, po uzoru na takve makroregionalne strategije koje postoje na području Baltika, Dunava, Alpa i jadransko-jonskog područja. Putem okvira nazvanog “Strategija EU-a za Sredozemlje” surađivale bi 22 države, od kojih su neke članice EU-a, a druge nisu, i to u području zaštite okoliša, migracija, sigurnosti i prometa.

Župan Dobroslavić govorio je o četiri politička okvira u sklopu kojih zemlje, ili njihove regije smještene u istom geografskom prostoru, definiraju zajedničke probleme. Rekao je kako Europska unija putem ovih strategija nastoji osigurati sigurnost na granicama EU-a, kao i stabilnost u susjedstvu, a zemlje kandidate pripremiti za članstvo. Govorio je o stavu i podršci Europskog odbora regija ovoj strategiji izraženoj u mišljenju koje je izglasano koncem prošle godine, a za koje je on bio izvjestitelj.  Na kraju izlaganja izrazio je očekivanje da će se tijekom Španjolskog predsjedanja EU-om ova tema naći na dnevnom redu rasprave u Vijeću EU-a.

Ministrica Katalonske vlade zadužena za EU i međunarodna pitanja Meritxell Serret naglasila je da je prioritet katalonske vlade usvajanje strategije za Sredozemlje, gdje živi 250 milijuna stanovnika, kako bi se koordinirano odgovorilo na globalne izazove.

Hrvatska, koja već sudjeluje u Dunavskoj i Jadransko-jonskoj strategiji, načelno podržava ideju kao i svako drugo jačanje suradnje. Ukoliko se svih 27 država članica usuglasi na Vijeću EU-a oko uspostavljanja Strategije za Sredozemlje, dat će nalog Europskoj komisiji da napiše strategiju.

Uz župana Nikolu Dobroslavića, današnjem sastanku nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jelena Dadić Račić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i more Ivo Klaić te pomoćnik pročelnice zadužen za međunarodnu suradnju Luka Vidak.