Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

I ove godine organizira se Festa svetog Vlaha u Bruxellesu, na programu i konferencija o Ruđeru Boškoviću

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu u suradnji s Dubrovačko–neretvanskom županijom organizira 10. obljetnicu Feste svetog Vlaha u Bruxellesu. Sponzori Feste su Zračna luka Ruđer Bošković – Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik.  

Ovogodišnja proslava započet će u nedjelju, 28. siječnja 2024. svečanim otvaranjem Feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule, čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjula Nikole Kusovca i Mišele Malohodžić te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira. Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale održati će se sv. Misa koju će predvoditi isusovački provincijal pater Dalibor Renić, a potom tradicionalni vjerski obred grličanje. Svojim nastupom, svečanost će uveličati dubrovačka Klapa Kaše.

U sklopu svečanosti organizirana je i Večera od Kandelore u restoranu La Chaloupe d’Or na glavnom briselskom trgu Grand Place. Večera je  humanitarnog karaktera i cjelokupan iznos će se donirati Centru za djecu s teškoćama u razvoju Dubrovačko-neretvanske županije „Dva skalina“.

U ponedjeljak 29. siječnja 2024., u suradnji s Uredom zastupnika Karla Resslera održati će se konferencija o hrvatskom velikanu Ruđeru Boškoviću u Europskom parlamentu.

Ruđer Josip Bošković nedvojbeno je jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i filozofa, ali i jedan od najznamenitijih ljudi u hrvatskoj i svjetskoj povijesti. Kao Dubrovčanin i Hrvat, nikad nije zaboravio svoju domovinu pa joj je puno puta bio na usluzi obavljajući za nju važne diplomatske poslove.

Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu ove godine je nominirana za Večernjakovu Domovnicu 2024. za najznačajniji događaj godine za Hrvate koji žive izvan Hrvatske. https://www.vecernji.hr/vijesti/glasujte-online-za-svoje-favorite-i-izaberite-pobjednike-najprestiznije-domovinske-nagrade-1739123