Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ZAVRŠETAK PROJEKTA SEACLEAR Uspješno razvijen sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna (VIDEO)

Europski znanstvenici uspješno su razvili sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna. SeaClear sustav, razvijen kroz četverogodišnje trajanje europskog istraživačkog projekta SeaClear, uspješno je prošao niz testiranja kako u bistrim tako i u muljevitim morima. Upravo su zadnja projektna testiranja odrađena na području Bistrine i ispred Lokruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji objavljena u videu cjelokupnog događanja.

SeaClear robotski sustav je sastavljen od nekoliko međusobno povezanih dijelova. SeaCat je vozilo koje služi kao središnje mjesto samog sustava na koje su povezane dvije podmornice. Jedna mapira i pretražuje morsko dno u potrazi za otpadom, a druga prikuplja pronađen otpad i odlaže ga u košaru. Posljednji dio sustava je dron, koji nadgleda proces iz zraka. Svi ovi elementi rade zajedno kako bi se stvorila mapa morskog dna, detektirao otpad i naposlijetku kako bi se taj detektirani otpad uspješno prikupio i odložio.

renutno, SeaClear sustav može podići otpad težine do 7kg, u samu hvataljku mogu stati dvije boce od 2 litre a roboti mogu skupljati otpad do nekoliko desetaka metara dubine. S unaprjeđenjem cjelokupnog robotskog sustava za komercijalnu upotrebu, sustav će raditi sa 70% manjim troškovima nego što to trenutno rade profesionalni ronioci.

https://youtube.com/watch?v=C5950XrLwYA%3Fsi%3DrqL9CC8dyLtRh1v_

SeaClear projekt završen je u prosincu 2023., financiran je iz Horizon 2020 programa, a glavni partner i voditelj projekta je Sveučilište u Delftu iz Nizozemske. „Do kraja projekta u prosincu 2023., imali smo potpuno operativan sustav koji je pokazao svu svoju funkcionalnost“, izjavio je voditelj projekta.

Problem koji je u središtu SeaClear projekta je nagli porast morskog otpada. Porast morskog otpada dovodi do ozbiljne prijetnje za morski eko sustav, životinjski sustav i na koncu za ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da trenutno u oceanima ima od 26 do 66 milijuna tona otpada, od kojeg najviše plastike. „Kad pogledamo morsku površinu, vidimo samo prelijepu plavu površinu. Ali kad se zaroni u dubinu, vidi se gruba stvarnost.“ izjavila je Iva Pozniak, iz Regionalne agencije DUNEA-e, koja u ovom projektu imala ulogu krajnjeg korisnika, koordinirala je aktivnosti na dvije pilot lokacije u Dubrovačko – neretvanskoj županiji (Bistrina i Lokrum), te je ujedno i koordinirala Zajednicu prakse za ovo područje.

SeaClear istraživački tim je nastavio svoj rad i nakon SeaClear projekta. Preko Horizon Europe programa, odobren je SeaClear 2.0 projekt vrijedan 9 milijuna eura, s ciljem razvijanja još snažnijeg sustava za morske površine i za morski otpad na dnu mediteranskih mora. Uz razvoj robotskih sustava, SeaClear 2.0 projekt uključuje i samu zajednicu u projekt, kroz razne edukacijske programe i aktivnosti s ciljem smanjenja otpada u moru. S demonstracijama sustava diljem Mediterana i raznolikost partnerskog konzorcija (13), devet država povezuje javno djelovanje, umjetnu inteligenciju i morsku tehnologiju s ciljem smanjenja otpada u moru. Projekt SeaClear 2.0 započeo je u siječnju 2023. i dio je nove misije koju provodi Europska Komisija „Restore our Ocean and Waters“.