Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Šibeniku održana konferencija Dani regionalnog razvoja i EU fondova

U Šibeniku je od 7. do 9. prosinca održana konferencija ‘Dani regionalnog razvoja i EU fondova’ koju organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a svečanom otvaranju nazočili su i župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije Karmen Kutnjak te gradonačelnici i načelnici.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA imali su i svoj štand gdje su predstavili projekte iz Operativnog programa Konkurentost i kohezija koji su se provodili u najjužnijoj hrvatskoj županiji. Predstavljen je projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija iz kojeg je, međostalim, proizašla Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, Razvoj zračne luke Dubrovnik te Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik. Regionalnoj agenciji DUNEA uručen je i Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u provedbi aktivnosti jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za korištenje sredstava EU fondova. 

Konferenciju je svečano otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je istaknuo da je Hrvatska, koja je u Europsku uniju ušla 2013., obilježila desetu godinu članstva, jedina je u povijesti europske integracije istoga dana, mjeseca i godine ušla u eurpodručje i Scgengenski prostor, a potom i u Europski stabilizacijski mehanizam te je nadomak članstvu u Organizaciji za ekonomski razvoj i suradnju (OEDC), a pristupanje toj organizaciji očekuje 2026.

Zajedno smo, kazao je premijer, u proteklih nekoliko godina četverotračnim autocestama povezali Baranja i Istru, a južni dio Dubrovačko-neretvanske županije Pelješkim mostom. Najavio je da je u planu do 2030. brzim cestama povezati ona središta hrvatskih županija, koja trenutno imaju deprivirani prometni položaj. Na svečanosti su dodijeljene i odluke o sredstvima za ITU mehanizam iz kojeg je za urbano područje Dubrovnika dodijeljen iznos od 22 milijuna eura.

Ministar Erlić u svom se govoru osvrnuo se na zatvaranje prve pune financijske omotnice koju Hrvatska koristi te zaključio kako smo proteklo desetljeće odradili iznimno uspješno, a Hrvatska se u Europskoj uniji često ističe kao pozitivan primjer kohezijske politike. 

„U svim sektorima napravili smo značajne iskorake – danas smo zahvaljujući fondovima prometno povezaniji, zeleniji, socijalno uključeniji, poduzetnički inovativni i konkurentniji. Brojni su proizvodi razvijeni ulaganjima u istraživanje i razvoj upravo uz pomoć EU fondova, a samo iz kohezije provedeno je preko 12 tisuća projekata. Nema kraja Hrvatske koji nisu dotakli EU projekti i zahvaljujem svim korisnicima i tijelima u sustavu provedbe i kontrole EU fondova na efikasnom radu, jer danas zaista možemo reći – uspjeli smo, iskoristili smo sva EU sredstva strukturnih i investicijskih fondova“, istaknuo je ministar Erlić.
 
Program konferencije obuhvatio je brojne teme i specifična područja regionalnog razvoja, uz fokus na iskustvu korisnika EU fondova zahvaljujući kojima je unaprijeđeno gospodarstvo i kvaliteta života u svim dijelovima naše zemlje.

Održani su raznovrsni paneli s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i poduzetnicima koji su uz pomoć EU sredstava pokrenuli investicijske cikluse u svojim poduzećima, razvili nove proizvode i osnažili gotovu svaku granu ekonomije. Također, predstavljena je i nova internetska stranica eufondovi.gov.hr koja na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o EU fondovima.

Dodajmo i kako je projekt Cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom, to jest Pelješki most s pristupnim cestama, dobio prvo mjesto i priznanje kao projekt bez kojeg je Hrvatska danas nezamisliva, a što je rezultat ankete koju je proveo SAFU.