Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano otvoren Vatrogasni dom na Grudi

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i pročelnicom Žaklinom Marević nazočio je svečanom otvorenju Vatrogasnog doma na Grudi u Općini Konavle.

‘Ovo je najveći vatrogasni objekt u cijeloj našoj županiji. Drago nam je da naša Vlada ima razumijevanja za vatrogastvo, to nam je važna sastavnica civilne zaštite. Ne samo zaštita i obrana od požara, nego i u poplavama, zagađenjima na moru, rijekama, čak opremamo naše postrojbe i za slučaj potresa’, poručio je župan Nikola Dobroslavić.

‘Ovo je jedan od najznačajnijih projekata od njih ukupno 60 u Hrvatskoj koje smo realizirali. Sretni smo što je izveden na ovako prekrasan način, što će služiti na najbolji mogući način hrvatskim, dubrovačkim, konavoskim, župskim vatrogascima koji čuvaju naš dom, najljepšu prirodu Europe i ljudske živote’, kazala je ministrica poljoprvirede Marija Vučković. 

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić čestitao je svima uključenima u projekt, a posebno vatrogascima.

‘Nema nijedne prirodne katastrofe gdje vatrogasci nisu prvi. Zato kada se planiraju i projektiraju njihovi domovi, vodi se računa da će to biti više od objekta gdje se vatrogasci nalaze, gdje je njihova oprema, gdje vježbaju, već da je to objekt koji jako puno znači za širu zajednicu’, rekao je ministar Bačić.

Okupljenima su se obratili i načelnici općina Konavle i Župa Dubrovačka Božo Lasić i Silvio Nardelli te zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović.

Inače, ovaj objekt Vatrogasnog doma Gruda sastoji se od tri različite cjeline, a to su garažni dio, uredski dio te desetmetarski toranj projektiran kao čelična konstrukcija, s čeličnim dvokrakim stubištem.

U zgradi vatrogasnog doma nalazi se prostor za smještaj i boravak vatrogasaca te smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, na način da je osigurana njihova stalna spremnost za brzo i efikasno reagiranje u slučaju intrevencije.

Garaža je kapaciteta 7 vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu.