Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Pročelnici Klaić i Marević na svečanoj dodjeli Zlatne penkale

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Dubrovniku je održana jubilarna 20. dodjela priznanja Zlatna penkala. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje inozemnim novinarima, urednicima, TV i radijskim prezenterima, travel blogerima i influencerima za najbolji objavljeni materijal o Hrvatskoj.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije dodjeli su nazočili pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Ivo Klaić te pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.

Dodjelom ”Zlatne penkale” Hrvatska turistička zajednica posebno pozitivno ističe i valorizira vrijednost hrvatskog i afirmativnog izvještavanja o Hrvatskoj u inozemnim medijima te iskazuje zahvalu i priznanje medijima na nemjerljivom doprinosu u promociji hrvatskog turizma u svijetu.

Najznačajnija nagrada Zlatne penkale je Grand prix koji se ove godine dodjeljivao u šest kategorija: za najbolju radijsku reportažu, za najbolju reportažu online medija, za najbolju reportažu tiskanog medija, za najbolji travel blog, za najbolju objavu na društvenim mrežama te za  najbolju televizijsku reportažu. 

Novinar Adrian Chiles iz Velike Britanije ovogodišnji je dobitnik Grand prixa za najbolju radijsku reportažu, i to o Murteru, a u čiji je fokus stavio kulturnu baštinu, gastronomiju i svoje osobne obiteljske priče s tog otoka. Jedna od njegovih reportaža s Murtera emitirana je u popularnoj radio emisiji BBC-ja ‘Your Place or Mine with Shaun Keaveny’. 

U kategoriji najboljeg internetskog članka, Grand prix su osvojile mađarske novinarke Anna Gall Eszter Nagy. Njihov tekst o putovanju Istrom, odnosno idealnom spoju prirode i kulture, objavljen je na Indexu, jednom od najčitanijih mađarskih portala koji dnevno bilježi gotovo 5 milijuna pregleda. 

Grand prix za najbolju reportažu tiskanog medija ove su godine dobile finska novinarka Pirjo Houni-Lundberg i švedska fotografkinja Marica Rosengård, za njihov članak „Očaravajuća ljepota Plitvičkih jezera“ koji je objavljen u renomiranom finskom Mondo Travel Magazinu. I ostali radovi spomenutih autorica već su ranije prepoznati kao iznimno uspješni, o čemu najbolje svjedoče njihova priznanja. Naime, Pirjo Houni-Lundberg je 2016. bila nominirana za Novinarku godine u Finskoj, dok je Maricu Rosengård Udruga švedskih fotografa imenovala najboljom fotografkinjom 2019. godine. 

Za najbolji travel blog, nagrada Grand prix ove godine odlazi u Nizozemsku, a primili su ju Marjolein Linstra i Danny van der Meijden koji su na svojim platformama opisali prednosti i čari različitih regija Hrvatske, kao i vlastita iskustva stečena u brojnim krajevima naše zemlje. 

Nagradu Grand prix osvojili su i Sohi Malih i Elisa Malih iz Njemačke, i to za najbolju objavu na društvenim mrežama. Riječ je o content kreatorima koji kroz praćenje hrvatske turističke ponude privlače pozornost svojih pratitelja, ali i medija koji su nerijetko preuzimali njihove objave o hrvatskom turizmu. 

Licia Colo’ i Alessandro Antonino iz Italije, primili su Grand prix za najbolju televizijsku reportažu, tj. za uradak o Plitvičkim jezerima emitiran na talijanskom TV kanalu LA7, jednom od najgledanijih programa u toj državi. Colo’ je jedna od najpoznatijih talijanskih novinarki čiji portfelj krase mnoge nagrade, a trenutno je posvećena emisiji Eden-Pianeta da salvare koja se bavi ekološkim putopisima.