Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Festa svetog Vlaha u Bruxellesu osvojila nagradu Večernjakova domovnica kao najznačajniji događaj za Hrvate izvan Hrvatske

U subotu je u Bad Homburgu dodijeljena Večernjakova domovnica, najprestižnija nagrada u hrvatskom iseljeništvu.

Među brojnim nagrađenima je i manifestacija Festa svetog Vlaha u Bruxellesu koja je osvojila nagradu kao najznačajniji događaj za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Festu svetog Vlaha u Bruxellesu već deset godina zaredom zajednički organiziraju Dubrovačko-neretvanska županija i Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu. Desetu Festu sponzorirali su Lučka uprava Dubrovnik i Zračna luka Dubrovnik.

Među brojnim posjetiteljima i uzvanicima Feste sv. Vlaha ispred katedrale u Bruxellesu bio je i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro, direktor Zračne luke Ruđer Bošković Viktor Šober i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Nakon svečanog otvaranja, služena je sveta misa koju je predvodio isusovački provincijal pater Dalibor Renić.Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovica pročitao je Hrvoje Butigan, predsjednik Matice hrvatske Bruxelles. Glazbeni dio programa tijekom svete mise upotpunila je klapa Kaše nacionalnim hrvatskim i vjerskim pjesmama. Dubrovačko-neretvansku županiju predstavljali su i predstavnici županijskih upravnih tijela odjeveni u tradicionalne narodne nošnje Dubrovačkog primorja, Dubrovnika, Konavala i neretvanskog područja.

Večernjakovu domovnicu u Bad Homburgu preuzeo je Hrvoje Butigan, predsjednik Matice hrvatske Bruxelles.