Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu prošla u idući krug izbora za Večernjakovu prestižnu nagradu

U srijedu uvečer, 31. siječnja, završio je prvi krug glasovanja u 18. po redu Izboru najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu za nagradu “Večernjakova domovnica 2024.“. U ovogodišnjem izboru za Domovnicu bilo je nominirano 79 kandidata u kategorijama sporta, glazbe, glume i showbizza, a u drugi krug je ušlo njih 45 za koje su najviše glasovali čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazin.de. Među odabranima našla se i Festa sv. Vlaha u Bruxellesu koja je ove godine proslavljena po 10. put u organizaciji ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu i Dubrovačko–neretvanske županije.

Drugi krug glasovanja trajat će iduća dva tjedna, nakon čega će se objaviti imena onih koji su po najvećem broju glasova ušli u završni krug izbora.  Napominjemo kako se postotak glasovi čitatelja s portala Večernjeg lista i Fenix-magazina zbraja i u idući krug ulaze oni s najvećim postotkom glasova, tako da je potrebno glasovati na oba portala.  Prva tri u finalnom dijelu izbora čitatelja i žirija bit će pozvani na finalnu večer proglašenja pobjednika i uručenja Domovnica.

Pobjednici po kategorijama izbora primit će prestižnu domovinsku nagradu (Domovnicu) Večernjeg lista na finalnoj večeri izbora u subotu, 2. ožujka 2024. godine u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu. Osim dobitnika na dodjelu nagrada stići će i velik broj uzvanika iz hrvatskog iseljeništva te Hrvatske i BiH. 

Podsjetimo, proslava Feste sv. Vlaha upriličena je u nedjelju 28. siječnja deseti put u Bruxellesu, a otvorena je ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule. Ovogodišnji festanjuli Nikola Kusovac i Mišela Malohodžić pročitali su proglas Feste kojeg su prethodno pripremili organizatori, te su puštene golubice kao simboli slobode i mira. Svečano euharistijsko slavlje u kapelici katedrale predvodio je bivši isusovački provincijal pater Dalibor Renić, a pjevanje na misi animirala je klapa Kaše. Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu pročitao je predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan. Svi koji su željeli nakon mise mogli su pristupiti obredu grličanja.

U sklopu svečanosti Feste sv. Vlaha u Bruxellesu organizirana je također Večera od Kandelore u restoranu La Chaloupe d’Or na glavnom bruxelleskom trgu Grand Place. Sudjelovalo je nešto manje od stotinjak uzvanika među kojima su bili potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan. Večera od Kandelore je bila humanitarnog karaktera, a cjelokupan iznos bit će doniran Centru za djecu s teškoćama u razvoju Dubrovačko-neretvanske županije „Dva skalina“.