Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DUNEA predstavila projekt SeaClear na konferenciji o zaštiti voda i mora od onečišćenja plastikom i mikroplastikom

U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), u Zagrebu je 29. studenog 2023. održana Konferencija o zaštiti voda i mora od onečišćenja plastikom i mikroplastikom. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 

Regionalna agencija DUNEA na konferenciju je bila pozvana predstaviti projekt SeaClear, kao jedan od najzanimljivijih projekata na EU sceni, s inovativnim rješenjima za prikupljanje otpada iz mora. Kratku prezentaciju projekta je održala Iva Pozniak. Kroz SeaClear je uspješno razvijen prvi robotski sustav za prikupljanje otpada s morskog dna.  

Na konferenciji je istaknuto kako je onečišćenje kopnenih voda i mora ozbiljan izazov koji se može rješavati isključivo kroz zajedničke akcije i regionalni pristup. Tijekom konferencije su od strane stručnjaka iz zemalja jadransko-jonske regije predstavljeni najbitniji aspekti zaštite voda i mora od onečišćenja plastikom, poput europskih,  međunarodnih i nacionalnih zakonodavnih okvira i projekata zaštite morskog okoliša, mehanizama identifikacije i prikupljanja morskog otpada, a predstavljeni su i zabrinjavajući učinci onečišćenja na zdravlja ljudi, morski okoliš i gospodarstvo.