Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DESETA OBLJETNICA PRISTUPANJA HRVATSKE EU U Dubrovniku održan sastanak Klupa EPP-a u Europskom odboru regija

Povodom desete obljetnice pristupanja Hrvatske EU-u, članovi i članice Kluba EPP-a u Europskom odboru regija sastali su se u Dubrovniku kako bi istaknuli dodanu vrijednost članstva u EU-u za sela, gradove i regije. Tom prilikom održana je i rasprava s nacionalnim i europskim čelnicima i čelnicama o budućnosti kohezijske politike, koja je mnogim područjima i stanovništvu Hrvatske donijela blagostanje i gospodarski razvitak. Domaćin događanja bio je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i član Kluba EPP-a u OR-u.

Događanje je otvorio Olgierd Geblewicz, predsjednik Kluba EPP-a u OR-u i predsjednik Zapadnopomeranskog vojvodstva, i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, a skupu se obratio i Manfred Weber, predsjednik EPP-a i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, kao i Andrej Plenković, hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Na prvom panelu, na kojem je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske Branko Bačić, raspravljlo se o tome kako je Hrvatska iskoristila deset godina članstva u EU-u i o ulozi koju njezino članstvo može imati na zapadnom Balkanu. Panel je vodio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, a sudjelovao je i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Na drugom panelu, na kojem je sudjelovao Šime Erlić, hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, Jan Olbrycht, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, Emil Boc, gradonačelnik Cluj-Napoce, predsjednik OR-ova povjerenstva COTER i izvjestitelj OR-a za budućnost kohezijske politike nakon 2027., raspravljalo se o budućnosti kohezijske politike nakon 2027. i njezinoj ulozi u osnaživanju i jačanju lokalnih zajednica.

Članovi i članice EPP-a u Odboru regija usvojili su Deklaraciju iz Dubrovnika kojom su obilježeni uspjesi postignuti u deset godina hrvatskog članstva i prilike stvorene za hrvatske građane i građanke, uz istodobno priznavanje iznimnog doprinosa Hrvatske oblikovanju politika EU-a. U deklaraciji se pozvalo na ponovno iskazivanje predanosti proširenju, posebno kad su posrijedi područja poput zapadnog Balkana. Nadalje, članovi i članice zatražili su da se u budućim programskim razdobljima utvrdi više pravnih jamstava kako bi se osigurala veća decentralizacija i potpuna uključenost lokalnih i regionalnih vlasti u osmišljavanje projekata kohezijske politike, njihovu provedbu na terenu, kao i upravljanje tim projektima, u skladu s načelom supsidijarnosti.