Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan Nikola Dobroslavić u Bruxellesu o EU izborima, prioritetima belgijskog predsjedanja te nizu zelenih inicijativa

U Bruxellesu je u zgradi Europskog parlamenta, 31. siječnja i 1. veljače, održana 159. sjednica Odbora regija na kojoj je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo. Prvo zasjedanje u 2024. godini proteklo je u svjetlu rasprava o nadolazećim europskim izborima, belgijskom predsjedavanju te nizu mišljenja relevantnima za lokalnu i regionalnu samoupravu od čega je jedno pripremio izvjestitelj iz hrvatskog izaslanstva.

Plenarno zasjedanje otvoreno je raspravom o prioritetima belgijskog predsjedanja​ čije glavne točke je predstavila Hadja Lahbib, ministrica vanjskih poslova, europskih poslova i vanjske trgovine i federalnih kulturnih institucija Belgije. Župan Nikola Dobroslavića pozdravio je program i istaknuo da je dobro što je politika proširenja našla svoje mjesto u njemu, naglašavajući obvezu država kandidatkinja da provedu potrebne reforme i usvoje standarde EU-a.

Usvojeno je mišljenje o Europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom i europskoj parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom je pripremio Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade. Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a trenutno se na EU razini provodi usuglašavanje o Direktivi o uspostavi Europske iskaznice i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

U ostatku dnevnog reda plenarne sjednice usvojena su sljedeća mišljenja: Zeleni plan i zdravlje, Osmišljavanje integriranog političkog pristupa EU-a radi pružanja potpore lokaliziranim inovacijama za zelenu i digitalnu tranziciju, Paket mjera za ekologizaciju teretnog prometa, Paket olakšica za MSP-ove i okvir BEFIT te Upravljanje rizicima i regulacija tržišta: alati za jačanje održivosti europske poljoprivrede.

Drugi dan plenarnog zasjedanju posvećen je dvjema bitnim političkim raspravama. Rasprava o lekcijama naučenim s UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP28 bila je usmjerena na ključnu ulogu lokalnih i regionalnih čelnika za globalnu klimatsku akciju s Martinom Hojsíkom, potpredsjednikom Europskog parlamenta i članom delegacije Europskog parlamenta na COP28.  

Debata o EU izborima fokusirala se na mlade – kako ih mobilizirati za predstojeće izbore i kako odgovoriti na njihove potrebe i probleme. U sklopu plenarne sjednice župan Dobroslavić sudjelovao  je na sastanku međuregionalne grupe za Jadransko Jonsku regiju gdje je govorio o prioritetima i tijeku trenutnog hrvatskog predjedanja Strategijom EUSAIR.